11 Ağustos 2016 Perşembe

KIZLIK ZARI KANAMASI!!!

Gerek sosyal medyadan, gerekse telefon yolu ile birçok kişi-genç kız kızlık zarı endişesi ile başvuruyor. Genç kızların korkulu rüyası diyebiliriz. Gençlik ateşi denir ya kanın fıkır fıkır kaynadığı, için içine sığmadığı, hepimizin ahhhh o yıllara tekrar gidebilsek dediği gençlik zamanlarında tabi ki cinsel duygular oldukça yükselişe geçer. Karşı cins ile en ufak etkileşim, dokunma cinsel duyguları artırır. Bunlar gayet doğal süreçlerdir. Olmamasında bir tuhaflık vardır diyebiliriz.
Gelelim konumuza, kızlık zarı bekaretin-saflığın simgesi olarak anılmaktadır. Bu konu da yani kızlık zarının sosyolojik etkisi, doğruluğu, yanlışlığı tabi ki tartışılır ama benim görevim tıbbi bilgiler ışığında bilgilendirmektir.  Maalesef genç kızlar kızlık zarı ile yaşadıkları ilişkiler arasında sürekli gelgitler yaşamakta, bu konu da kimse ile etraflıca konuşamamaktadır. Bana gelen soruların büyük çoğunluğu “acaba kızlık zarıma bir şey olmuş mudur?” endişesini içermektedir.  Kızlık zarı vajen girişinde yaklaşık 2-3 cm içerde bir doku katlantısı olup, birçok genç kızın hayal ettiği gibi vajen girişini tamamen kapatan şeffaf bir yapı değildir. Tıbbi olarak vücudumuz da tüm organlarımızın bir görevi vardır. Göz görmeyi sağlar, kulak duymayı, burun koklamayı..... gibi. Kızlık zarı bir organ değildir sadece vajen girişinde yer alan bir dokudur, vücut için biçilmiş belirgin bir görevi yoktur. Bazı araştırmacılara göre vajen girişinde oluşturduğu yükselti nedeniyle mikropların vajen içine girişini engelleme de bir görevi olabilir, tıpkı tek merviden ile evinizin kapısına ulaşmak gibi düşünün.
İlk cinsel birleşme ama tam birleşme yani penis vajen birlikteliğinde bazı kızların kızlık zarı duvarının kalınlığına bağlı (yani merdivenin yüksekliği ) olarak kanama meydana gelir. Aslında doğru yaşanan cinsel ilişki de yani öncesinde yeterince uyarılmış vajinal kayganlığı oluşmuş cinsel aktivite de  penis vajen içine kolaylıkla girer ve bu esnada kızlık zarı esneyebildiği kadar esner, esneyemediği noktada dokuda küçük yırtılmalar olur. Kızlık zarı denilen doku üzerinde meydana gelen doku yırtığı ya da yırtıkları küçük kanamalara neden olur. İşte tüm mesele bundan ibarettir. Kanamanın miktarı için standart yoktur. Bazı kızlarda sadece pembe leke olacak kadar hafif bazılarında ise daha yoğun kanama olabilir.  Esnek kızlık zarı olarak tarif ettiğimiz durumlar da ise hiç kanama olmaz. Çünkü bu tip kızlık zarı olan hastaların zar yapısı penisin vajen içine girmesine müsaade edecek esnekliktedir.   Mastürbasyon şeklinde ya da sürtünme yoluyla yaşanan cinsel aktiviteler sonrasında genç kızlarda kafa karışıklığı başlıyor; acaba bir şey olmuş mudur?? Vajen içine tam giriş olmadığı sürece kızlık zarı dokusunda sorun olmayacağını düşünüyorum. Bazen anüs ile vajen girişi arasındaki bölge de (perine) küçük sıyrılmalar ve buna bağlı kanamalar olabilir. Bu kanama genç kız tarafından kızlık zarı kanaması olarak algılanabilir. Muayene olmadan kendi kendilerine cevap arar ve gençlik yıllarının büyük çoğunluğunu acabalarla geçirir. En yakın kadın doğum hekimine başvurarak muayene olursanız acabalarınızdan kurtulur hayatı daha rahat yaşarsınız. Biz Antalya Konyaaltı bölgesinde özel kliniğimizde sizi şüphelerinizden kurtamak için bekliyoruz.  Özellikle ülkemizde mahremiyet, konunun hassasiyeti nedeniyle başvuran kişiler tam olarak ne yaptıklarını anlatmamakta ve hekimi yanıltmaya çalışmaktadır. Hekim olarak benim görevim sizi yargılamak değil sadece başvuru nedeninize bağlı olarak muayene ve tedavi etmektir. Eğer bir adım attıysanız onun arkasında olmalı ve sonuç ne olursa olsun önünüze bakarak hayata devam etmelisiniz. Kzılık zarı ile ilgili acabaları, soru işaretleri olan genç kızlar mutlaka muayene olun ve aklınızdaki soru işeretlerinden kurtulun.
Özellikle sosyal medyadan gelen sorularda ne yaptığını, nasıl yaptığını anlatarak kızlık zarı ile ilgili bilgi edinmeye çalışan genç kızlar oluyor. Sizlere mesaj yoluyla muayene etmeden bilgi vermek imkansız. Kızlık zarı muayenesi yapıldıktan sonra bir karar verilir. Muayene konusunda endişeleri olanlar için söyleyeyim, kesinlikle zor bir muayene değidir. Sadece uygun pozisyonda dudaklar (labialar) tutularak çekilir ve vajen girişinin içi kızlık zarı halkası gözlenmiş olur. Korkulacak bir muayene şekli değildir ve acı hissetmezsiniz.
Bazı hastalar ve ya yakınları bekaret ile ilgili rapor istiyorlar. Maalesef kızlık zarı ile ilgili rapor veremiyoruz sadece sözel olarak muayene bulgularımızı aktarabiliyoruz. Eğer rapor isterseniz adli mercilere başvurmanız ve onların aracılığıyla adli tıp kurumunda yapılacak muayene sonucuna göre rapor düzenlenmektedir.
Antalya ve çevresinde yaşayanlar Konyaaltı bölgesinde yer alan özel kliniğimde muayenenizi kolaylıkla yapar ve bu konuda ki endişelerinizi gideririm.  En sağlıklı günler sizlerin olsun.

Dr. Sonay İsenlik
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder