Konumuz cinsiyet…
İnsan vücudu 46 kromozomdan oluşur ya da diğer bir deyişle 23 çift kromozom vardır. 23 çiftten bir tanesi cinsiyet kromozomudur. XX kromozom yapısı dişilerde, XY kromozom yapısı erkeklerde bulunur. Kadın yumurtaları gelişim evrelerinde ilerler ve 23 kromozom içerir halde ki bir tanesi X kromozomu olarak atılır. Sperm de ise gelişim evreleri yine aynı şekilde ilerler ve bazı sperm hücrelerinde X kromozomu varken bazılarında da Y kromozomu bulunur. Yumurtayı döllemek için saldıran milyonlarca spermden yalnızca bir tanesi başarılı olur ve 23 kromozomlu yumurta ile 23 kromozomlu spermin birleşmesi ile 46 kromozomlu döllenmiş yumurta oluşur. Hayatın başlangıcı!!!! yumurta ve sperm birbirini tamamlarlar bir anlamda aslında.
Yumurtayı dölleyen şanslı sperm X kromozomlu ise dişi bebek, Y kromozomlu ise erkek bebek oluşur. Cinsiyeti belirleyen saldırgan spermdeki cinsiyet kromozomudur yani ERKEKTİR (kadınlar üzerinde ki bu yükü almakta fayda var artık). Şu durumu açıklamakta da fayda var; erkeklerde cinsiyet belirlemede bilinçli değillerdir. Hadi bir oğlan yapalım ya da kızımız olsun isteyerek olan bir şey değildir. Bazı takvimler, yöntemler…. varmış, cinsiyeti onlara göre tutturabiliyormuşsunuz!!! Bu konuda bilimsel bir gerçeklik yok. Neyse yani cinsiyet ilk döllenme anından itibaren belirlenmiş olur ama gebelik döneminde ultrasonografik olarak cinsiyet organlarını görmemiz biraz zaman alır. Öncelikle yaşamsal organlarımız beyin, omirilik, kalp, dolaşım sistemi… şeklinde ilerler ve 8. gebelik haftasına geldiğinde cinsiyet organları da farklılaşmaya başlar. Genetik koddaki Y kromozomu varlığı farklılaşmayı belirlemede en önemli basamaktır. Cinsel organları ultrasonda görmek ise en erken 12-13. haftalarda mümkün iken en iyi 16. haftadan itibaren görülür.
İnsan neslinin devamı için kız ve erkek her iki cinse de ihtiyacımız var. ‘Erkek adamın oğlu olur’ ya da ‘kız evlat hayırlıdır’ yaftalarını artık bir kenara bıraksak diyorum. Beni en çok düşündüren cinsiyetini belirlediğimiz gebelikler de özellikle bazı anne adaylarının eşinin tepkisine dikkat etmesi.Daha da açık söylemek gerekirse ‘kız bebeğiniz olacak ‘dediğimde ‘üzüldün mü?’ diye eşine yönelmesi, ‘oğlunuz olacak’ dediğimde hem annenin hem de babanın çoğunlukla yüzünde güller açması…
Cinsiyet konusunda herhangi bir istemi olmayan ne olursa olsun ‘sağlıklı olsun’ diye düşünen çiftlerde var tabi ki, umarım sayıları giderek artar. Belki pozitif ayrımcılık olacak ama cinsiyetimizi öncelikle biz kadınlar korumalıyız. Toplumda yaşanan cinsiyet ayrımcılığını kırmak kadınların ellerindedir. Anne olan ve evlatlarını büyütürken en büyük role sahip kadınlar olarak büyük iş biz kadınlara düşmektedir. Anne karnında başlayan hayatın en değerli hediyeleri bebeklerin sağlıklı olması anne, baba, hekim her kesin temennisidir. Bebeğinizin cinsiyetini merak etmek tabi ki en doğal hakkınızdır ama özellikle kız bebek cinsiyetini daha anne karnındayken ikinci sınıf olarak düşünmekten vazgeçilmesi gerektiğine inanıyorum.
Sevgiyle kalın.
Dr. Sonay İsenlik
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder