21 Haziran 2016 Salı

GEBELİK KUSMALARINA ÖNERİLER!!

Gebelik testiniz pozitif, HAMİLESİNİZ!!!! Gebelik planlayanlar için süper haber…
Gebelik kadın vücudunda fizyolojik değişiklikler yaratır. Tüm sistemlerde meydana gelen değişikliklerden ilk ve en belirgin hissedileni bulantılardır.  Gebelikte meydana gelen bu değişikliğin sebebi net olarak bilinmese de en çok hormonal nedenler üzerinde durulmuştur.  Özellikle sabah saatlerinde ortaya çıkar, bazen kusmalarda eşlik edebilir. Tüm gebelerin belirgin olarak hissedeceği bir durum değildir. ama hafiften ağır kusmalara kadar (emezis-hiperemezis) yaklaşık gebelerin %70-85’de görülür. Özellikle ilk gebeliği olanlar, çoğul gebeliği olanlar (ikiz-üçüz), genç, sigara içmeyen, yeme problemi olan, obez kadınlar, daha önceki gebeliklerinde bulantı-kusma öyküsü olanlar, mide bağırsak sistemi rahatsızlığı olanlar ve kız bebek bekleyenlerde daha sık izlendiği gözlenir.
Bu mutluluğunuzu bozan bulantı-kusmalar çoğunlukla geçicidir merak etmeyin. 8-9. haftalarda en fazla hissedilirken 16-20. haftalarda hissedilirliği son derece azalır.
Bulantı, halsizlik, yemek yiyememe, ağızda acı tat olması,kokulardan rahatsız olma gibi günlük hayatı son derece kötü etkileyen bulguları olur. Ama ne dedik GEÇİCİ !!! biraz dayanın.
Neler yapmalıyız;
  • Günlük hayatınızın kalitesini artırmak için bazı değişiklikler yapmak gerekir.
  • Yeterli miktarda uyku almanız önemli, zaten gebeliğin getirdiği halsizliğe bulantılarda eklenince son derece yorgun hissedebilirsiniz. O nedenle günlük uyku saatinizi artırın.
  • Kokusuz ortamlarda bulunmaya çalışın, evinizde hijyen amaçlı kullandığınız temizlik ürünlerinin kokusuz olanlarını tercih edin. Parfüm sıkmamaya ve eşinizden de bu konuda özenli davranmasına dikkat edin.
  • Rahat ve serin kıyafetler tercih edin.
  • Yemeklerden hemen sonra uzanmayın.
  •  Öğünlerinizin SIK SIK ve AZ AZ  olmasına özen gösterin. 1-2 saat aralıklarla az olacak şekilde beslenebilirsiniz. Midenin çok dolu olmamasına özen gösterin.
  • Gebeliğin olduğu kadar hayatın olmazsa olmazı SU tüketiminize dikkat edin. Günlük 2,5-3 litre su tüketmeye özen gösterin. Bazı bulantı-kusması yoğun olan gebeler su içmenin bulantısını artırdığını belirtir. Bu durumda suyu yudum yudum tüketmekte fayda var.
  • Öğünlerde tükettiğiniz yiyeceklerinize de dikkat etmelisiniz, sıvı ve katı gıdaları birbirine karıştırmamalısınız.  Protein içeriği yüksek besinler (et, süt ürünleri, yumurta, baklagiller) ile beslenmek daha az bulantı-kusmaya neden olur. Yağlı, baharatlı yiyeceklerden uzak durmalısınız.
  • Sabah yataktan kalkmadan başucunuza koyduğunuz tuzlu çubuk kraker veya bisküvilerden ağzınıza atın öyle kalkın.
  • Ara öğünlerde yüksek protein içerikli besinler ve kabuklu kuruyemişler ile beslenebilirsiniz.
  • Özellikle ağızdaki metalik tat duygusunu gidermek için soğuk yiyecekler tercih edebilirsiniz (dondurma, buz, yoğurt, ayran..)
  • Eğer hekiminiz de uygun görürse zorunlu olmadıkça kan ilacı olarak bilinen demir haplarının kullanımını bulantı-kusmanın yoğun olduğu dönemde kesmekte fayda vardır.
  • Yapılan çalışmalarda ZENCEFİL’in bulantı kusmaları gidermede etkili olduğu gözlenmiş. Günlük 250 mgx4 dozunda verilebilir.
  • Yine bazı hastalarda BRAT diyeti yani muz, pirinç, elma suyu, tost ile belirtilerde azalma olduğu gözlenmiştir.
  • Tüm çabalarınıza rağmen düzelmeyen bulantı-kusma olan gebelerin hekimlerine başvurmaları ve gerekli ilaç tedavilerine başlanması gereklidir.
Bazı gebelikler de tüm yaşamsal değişiklikler ve ilaç tedavilerine rağmen bulantı-kusma ağırlaşır, annenin beslenmesi bozulur. Hiperemezis garvidorum dediğimiz bu durumda mutlaka hastane de yatırılarak tedavi etmek gerekir.
Sağlıklı gebelikler!!!!
Op. Dr. Sonay İsenlik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder