2 Haziran 2014 Pazartesi

Siz hala yaptırmadınızmı!!!!!!

Tüm dünya da kadınlarda en sık görülen jinekolojik kanser serviks kanseri yani rahimağzı kanseridir. Gelişmiş ülkelerde görülme sıklığı gittikçe azalmaktadır. Nedeni ise tarama programlarının düzenli yapılması ve kansere karşı koruyucu önlemlerin alınması kadınların bu konuda bilinçlenmesidir.

Serviks kanser taraması günümüzde smear testi ile yapılmaktadır. Serviks kanseri tespit edilmiş hastaların şimdiye kadar hiç tarama yaptırmadığı ya da düzensiz sık olmayan aralıklarla tarama yaptırdığı tespit edilmiştir. Serviks kanseri erken dönem de tespit edildiğinde tedavisi mümkün olmakla birlikte, geç dönemde teşhis edildiğinde maalesef tedavi başarısı düşük kalmaktadır. Smear testi ile tarama bu nedenle son derece önemlidir.

Rahimağzı kanserine yol açan nedenler;

Erken yaşta cinsel ilişki
Kadının ya da eşinin birçok cinsel partnerinin olması yani çok eşlilik
HPV
Herpes simplex virus tip 2
Kötü hijyen, düşük sosyoekonomik seviye
Sigara
Oral kontraseptifler
Siyah ırk, vitamin C, beta karoten ve folat eksikliği.

HPV bugün artık rahimağzı kanserlerinin önemli bir nedenidir. HPV (Human Papilloma Virus)'ün yaklaşık 80 den fazla tipi olmakla birlikte bazı tipleri yüksek onkojenik özellikte olup kansere neden olmaktadır. Rahimağzı kanseri ve kanser öncüsü lezyonların oluşumun da özellikle yüksek riskli HPV tipleri neden olarak tespit edilmiştir. HPV yüksek riskli tipler sadece rahimağzı kanserine değil, aynı zamanda vulva, vajen, anal ve penis kanserine de neden olmaktadır.

Günümüzde HPV aşıları Serviks kanseri ve diğer nadir görülen kanserlerin önlenmesinde geliştirilmiş aşılar olarak piyasada bulunmaktadır. HPV aşıları kansere karşı geliştirilmiş aşı değildir ama kanser oluşumuna neden olan HPV'den korunmak için geliştirilmiş ve dolaylı yoldan kanserden koruyucu bir aşıdır.

İki tip HPV aşısı bulunmaktadır. Bivalan aşı özellikle Serviks kanserlerinde en çok tespit edilen HPV tip 16 ve 18'e karşı geliştirilmiş, Quadrivalan aşı ise HPV tip 16, 18 yanında Genital siğillere neden olan HPV tip 6 ve 11'e karşı koruyucu etki oluşturmak amacı ile geliştirilmiştir. Aşılar ve etkileri ile ilgili, daha fazla tipi içermesi açısından çalışmalar devam etmektedir.

Aşı özellikle ilk cinsel deneyimi başlamamış 9-26 yaş grubunda ki kişilere yönelik olarak diye belirtilse de bu konuda üst yaş sınırı esnetilmiş 40-45 yaşa kadar cinsel deneyime bakılmaksızın uygulanmaktadır. Sadece kadınlar değil erkeklerde aşılama programına dahil edilebilmektedir.
HPV aşısı gelişmiş ülkelerdeki kadınlar tarafından tercih edilen bir aşıdır. Ülkemizdeki kadınlarımızın da bu konuda bilgi sahibi olmaları ve aşılama programı ile kendilerini HPV'ye karşı korunmaları isteğindeyiz. Jinekoloğunuz ile bu konuda mutlaka görüşme talep ediniz...